Pizza

Pizza er en rett vi forbinder med Italia og de italienske innvandrerne til USA. Pizzaen består kort fortalt av bunn og fyll. Bunnen er laget av deig, vanligvis basert på hvetemel, som kan være tykk eller tynn. Den tynne bunnen fremstår som mer autentisk italiensk, mens den tykke og til tider supertykke bunnen forbindes med amerikanske tradisjoner. Til fyllet tenker vi oss som regel at tomatsaus og ost hører med, men at mye ellers kan variere. Dette har vært med på å gjøre pizzaen populær, nettopp fordi man kan fylle på med det man selv liker best å ha på.

Den runde pizzaen er vanligst, men noen steder får man servert firkantet pizza, kanskje gjelder det særlig hjemmelaget pizza. En annen måte å gjøre det på er å brette fyllet inn i bunnen slik at man får en slags fylt pizza, dette kalles for en calzone. I dag har denne retten blitt en av verdens mest kjente og populære. Vanligvis spises den med en brus eller øl til, men det er også veldig godt med vin til pizzaen.

Italiensk pizza

I Italia finner man store regionale forskjeller i hvordan man lager pizza, akkurat som man i USA har såkalt New York-pizza og Chicago-pizza. Nordvest i landet er pizzaen gjerne firkantet, og minner mer om focaccia. Det betyr en tykk, luftig bunn og mindre vekt på fyll på toppen. I Roma spiser man også denne typen pizza som hurtigmat, men der serverer man heller en mer «ordentlig» pizza på restaurant, med tynnere bunn og godt med fyll.

Napolitanerne liker ekstremt tynn bunn laget på en proteinholdig deig som ikke skal kjevles. Deres pizza stekes på svært kort tid i en ovn med ekstremt høy temperatur, for å gi optimal friskhet og saftighet. Deres pizza er den eneste i Italia som er beskyttet og lovregulert. Den mest vanlige pizzaen i Napoli er den enkleste, margherita. Da er fyllet redusert til det helt enkle: tomatsaus, basilikum, og litt mozzarella på toppen.

Pizzaens historie

Pizzaens fortid er knyttet til utviklingen i Napoli, der man tidligere brukte forskjellige former for flatbrød som man toppet med enkle ingredienser som salt, hvitløk og basilikum. Tomatsaus var med andre ord ikke noen fast del av pizzaen fra starten av, trolig fordi den på 1800-tallet var for dyr til å være aktuell for fattige sør-italienere. En populær myte er at pizza margherita med tomatsaus, basilikum og mozzarella ble til for å etterligne fargene i det italienske flagget etter rikssamlingen rundt 1860.

På slutten av 1800-tallet og begynnelsen på 1900-tallet var det mange italienere som flyttet til USA. Noen amerikanske historikere har faktisk hevdet at pizzaen slik vi kjenner den i dag egentlig er et amerikansk produkt, skapt av italienske innvandrere som endelig hadde råd til mer luksuriøs mat.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *