Spagetti bolognese

Spagetti bolognese har de siste årene vært en kontroversiell rett. Ordføreren i Bologna har gått ut offentlig for å beklage seg over alle turistene som kommer til byen for å spise det de innbiller seg er bolognesesaus, men er noe helt annet enn lokal mattradisjon tilsier. Han omtaler det vi andre kaller for spagetti bolognese som «fake news»!

Hva er egentlig en ekte spagetti bolognese?

Dette spørsmålet er vanskeligere å svare på enn man kanskje skulle tro. Det vi kaller spagetti bolognese, altså spagetti med en saus basert på kjøttdeig og tomater, anses ikke av lokalbefolkningen å ha noe med Bologna eller Italia å gjøre. For dem ville det være uaktuelt å spise en slik saus med spagetti; den ville de servere med tagliatelle i stedet.

Så rett svar må nesten bli at spagetti bolognese ikke er noe de spiser i Bologna, men noe som vi andre har utviklet og kaller med et navn som ordføreren altså hisser seg opp over. Denne retten, slik den serveres i resten av Europa og i USA og andre land, inneholder som regel tomater, kjøttdeig, hvitløk og urter, kanskje også med litt vin i og ost på toppen til servering. I realiteten er dette faktisk nærmere den kjøttsausen de lager i Napoli og Sør-Italia. En annen forskjell i måten for eksempel nordmenn spiser denne retten på, er at vi bruker mye saus i forhold til mengden pasta. I Italia får pastaen klare seg med bare litt saus for å gi litt smak, den bader ikke i kjøttsaus.

Hvor denne varianten av kjøttsaus kommer fra, er egentlig litt uklart. De fleste historikerne som har pirket i opphavet, mener at den antakelig har en sammenheng med den italienske innvandringen til New York rundt 1900. Det var her italienerne fikk så god råd at de kunne unne seg store mengder kjøtt og saus, uten at dette slo så veldig an i hjemlandet.

Hvordan lage en mer autentisk bolognese?

Dersom du i stedet ønsker å lage en bolognesesaus slik de spiser i Bologna, må du beregne mer tid enn det vi bruker på å lage en kjapp kjøttsaus i Norge. En slik ragu skal nemlig syde i et par timer eller mer, for virkelig å få fram den gode og autentiske smaken.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *