Piroger

I Norge har polakkene i noen år utgjort den største innvandrergruppen. De har også tatt med seg litt av matkulturen sin, og for polakker er det utvilsomt piroger som er det aller mest sentrale og nasjonale.

Mange varianter

Piroger er imidlertid ikke bare nasjonalrett i Polen, det er også svært vanlig i Russland og Ukraina, der piroger kalles varenyky. Pirog i Russland betyr noe litt annet, nemlig det polakkene kaller pelmeni, som er fylt deig med fyll, med andre ord noe som ligner en balkansk børek. Kort fortalt er piroger i polsk forstand en slags pastakule fylt med noe godt, det minner altså litt om ravioli. Hva det skal være inni bestemmer man selv, men det er noen typer som er mest vanlige: kål, spinat, potetmos, cottage cheese eller kjøttsaus. Man kan også bruke egg, fisk eller sopp. I dessertvarianten brukes gjerne syltetøy eller bær.

I motsetning til i Norge, der det ofte er vanskelig å få tak i tradisjonsmat på restaurant, er ikke dette noe problem i Polen. Dersom du reiser til Polen, vil du finne massevis av muligheter til å prøve ut de forskjellige variantene, noen ganger på restauranter spesielt dedikert nettopp til pirogene.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *