Borscht

Borscht er en suppe som både ukrainere og russere mener å ha oppfunnet. Dette er utvilsomt den mest kjente, nei, vi kan nesten si mest legendariske av alle de gode suppene fra Øst-Europa. I denne artikkelen skal vi se at det er flere forskjellige typer borscht, og at alle sammen er mulige å lage hjemme på kjøkkenet. Det finnes tross alt ikke så mange øst-europeiske restauranter, med mindre du drar til Øst-Europa!

Borscht for store og små

I Øst-Europa er borscht en suppe man lærer seg å elske fra barnsben, og mange lærer også å lage den i ung alder for å føre tradisjonene videre. Her i Norge er det imidlertid helst voksne som lærer seg å lære borscht, med mindre man har øst-europeisk familiebakgrunn.

Borscht assosieres ofte med lilla farge, som er den typiske ukrainske varianten av borscht med masse vitaminrike rødbeter. Det finnes imidlertid mange typer borscht som ikke bruker rødbeter og derfor heller ikke har den lilla fargen, som for eksempel grønn borscht eller hvit borscht. En enklere utgave er rett og slett kålborscht.

Poenget med borscht er nemlig ikke rødbetene, men at man bruker syltet kjempebjørnekjeks i suppa. Det er dette navnet kommer fra. Med tiden har mange ulike syrlige supper fått det felles navnet borscht, men den lilla rødbetevarianten har blitt den mest populære i mange land. Til denne suppa bruker man helst godt med kjøttkraft og sauterte grønnsaker, som for eksempel kål, gulrot, løk, og poteter. Tomater er også vanlig i mer moderne varianter. Særlig i Ukraina er det helt standard å servere denne suppa med crème fraîche, og ofte har man også litt kjøtt oppi for å gi ekstra smak og konsistens.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *