Et måltid i persisk ånd

Det første du gjerne tenker på når det kommer til persisk er gjerne persisk teppe. Ikke så uvanlig når det er et av de flotteste designene som er å finne på tepper. Det er dessuten type teppe som du finner i nesten alle hjem. Persiske tepper er en type håndknyttede tepper fra persiske områder som Iran. De er en form for orientalske tepper og de eldste av dem har blitt bevart helt siden 1400-tallet. Helt siden har det blitt mer og mer brukt i hele verden som en del av interiøret i hjem.

Persiske tepper

Et av de mest kjente persiske teppene ligger i Stockholms slott, som kalles Jaktteppet. Persiske tepper hadde sin storhetstid under Abbas den store, som var den eminente herskeren av safavide-dynastoet. De aller kjente designene for disse teppene er av medaljong med klassisk sentrale komposisjoner og planteornamenter med spiralformede ranker. På 1600-tallet ble det brukt ull og silke. Det ble også brukt gull- og sølvtråder på de mest eksklusive jaktteppene. Slike tepper går fint under middagsbordet, da spesielt hvis du tenker å ha et deilig måltid i persisk ånd. Mye av teppene er oppkalt etter byer omkring i Iran som for eksempel Kashan og Isfahan som gir mening.

Persisk mat

Det er så mye godt å smake når det kommer til mat fra Iran og omkringliggende steder. Det viktigste som gjelder persisk mat er familiens samhold under disse måltidene. Når det er sagt så kan du forvente deg masse ris som da brukes til både middag og dessert. Hovedsakelig så skal du tenke på å nyte maten i godt selskap.

Persisk middag

Chelo kebab er nok den mest kjente persiske rette. Her serveres kokt ris med kebab. Retten består av kjøttdeig blandet med hakket løk, krydret med salt og pepper. Kjøttdeigen av lam formes som en tynn skive marinert over natten med sitronjuice og løk. Dette grilles med litt grønnsaker. Deretter serveres kjøttet med ris, syltet og grillet grønnsaker. En annen rett er Baghali polo ba mahiche som er en rett med lammeskank, saus, bønner, dill, safran og ris. Dette er et av Irans mest populære matretter og serveres også på brylluper.

Persisk dessert

Desserten består av persisk mandelkjeks, også kjent som Ghorabieh Tabriz. Disse ligner gjerne mer på makroner, men tar mindre tid å lage. Videre så har de en dessert som kalles Halva. Denne desserten er en myk, krummete og noenlunde «fudge»-aktig i konsistensen. Smaken er søt og god. Den består av mye nøtter som pistasj og pekan. Det brukes også kanel og syrup. Ranginak er en egen persisk «date» kake med dadler og valnøtter. Dette er en kake som kun tar en halvtime å lage. Sist men ikke minst så er det verdt å smake den persiske safran puddingen. Safranen brukes til å gi puddingen en lekker gulfarge. Puddingen er vegansk og glutenfri.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *