Sursøt svin er en av rettene man først blir kjent med når man begynner å spise kinesisk mat, ofte som en del av barnemenyen på restauranter. Det finnes mange oppskrifter på sursøt svin på steder som NRK, men det går også an å gjøre sin egen vri med litt improvisasjon. Her skal vi imidlertid se litt på hva sursøt svin egentlig er for noe, og til slutt hvordan man kan lage det hjemme.
Sursøte smaker
Sursøt svin, eller søtsur svin som det heter på enkelte språk, er basert på en saus som er typisk kinesisk. Som alle som har prøvd den vet, skyldes den sursøte smaken en kombinasjon av sure og søte ingredienser, først og fremst edikk og sukker. I Kina lages sausen som regel med soyasaus, men i Norge og andre vestlige land er det vanligere å bruke ketchup. Andre typiske ingredienser er ingefær, chili, salt og hvitløk. Det lages mange ulike retter med sursøt saus, men sursøt svin er det vanligste.
I Kina sier man gjerne at det er Henan-saus som er utgangspunktet for sursøt saus, men denne sausen er for å være ærlig ganske annerledes enn det vi tenker på som sursøt saus. Den er faktisk også annerledes fra det de fleste kinesere bruker. Denne typen saus brukes gjerne mer til å dyppe kjøtt og fisk i etter steking, heller enn på den måten den brukes i Vesten.
I Kina bruker man ofte ulike sauser til ulike typer kjøtt og sjømat. For eksempel regnes edikk og hvitløk for å å være passende smaker når man skal spise gås. Samtidig finnes det også i Kina retter som lages på den måten som er kjent i Vesten, der man ofte bruker svin eller også hummer. Disse rettene kommer fra Sør-Kina. Her kan man i tillegg til å bruke sukker og eddik også bruke for eksempel honning, riseddik, og nellik. Ananas, tomat og løk er også vanlige smaker i en sursøt saus.
Sursøt saus i Vesten
Vestlige varianter baserer seg på lærdom fra det kantonesiske kjøkken, der denne typen saus egentlig bare brukes til svin. Å lage dette hjemme på kjøkkenet i Norge er slett ikke så vanskelig. Man starter med å marinere svinekjøtt, før man woker kjøttet. Så steker man paprika, løk og litt ananas i litt av oljen som er igjen, før man fyller på med en saus man har laget av edikk og sukker med vann, salt og ketchup. Bruk gjerne litt maisenna for å jevne ut sausen. Det hele tar bare noen minutter før det er ferdig, og man serverer det gjerne med ris til.