Mat og identitet

Mat er ikke bare råvarer, men en del av vår identitet. Maten vi lager, spiser og serverer definerer hvem vi er og hvor vi kommer fra. Mat har mye å si for kultur, verdier og religion. Visste du at hinduisme har hellig mat som skal være lykkebringende for ekteskap og begravelse? Mat har alltid vært høydepunkt i fester, og med parykker kan festene bli bedre. Kjøp kule parykker for å gjøre festen mer levende.

Ressurs

Mat er den viktigste ressursen i vår hverdag. Mat inneholder næringsstoffer som kroppen tar opp og har stor nytte av. Næringsstoffer er nødvendige for kroppens vekst og utvikling, og for å opprettholde kroppens normale funksjoner. Kroppens normale funksjoner er blant annet å holde fordøyelsessystemet i gang eller holde immunforsvaret sterkt. Vi har to hovedgrupper for næringsstoffer, de som gir oss energi og de som ikke gir oss energi. Energigivende næringsstoffer og ikke-energigivende næringsstoffer. De energigivende næringsstoffene består av fett, karbohydrater og proteiner, mens de ikke-energigivende næringsstoffene består av mineraler og vitaminer.

Fornuft

Når det kommer til mat må vi ha de riktige kunnskapene og holdningene til å spise fornuftig. Hva vi spiser har veldig mye å si for vår helse. Vi må være klare over hvilke næringsstoffer vi trenger og i hvilke mengder. Kostholdet ditt skal bestå av 40-50% karbohydrater, 20-25% proteiner og 25-30% fett. Når det kommer til fett, er det viktig å vite hvilke fettyper du tilfører kroppen din. Vi har to former for fett, mettet fett og umettet fett. Mettet fett finnes i fast fett, som for eksempel i kjøtt og smør. Vi finner umettet fett i flytende fett som for eksempel i fisk. Vi må være klare over forskjellen på disse, og mengden vi tilfører kroppen. Umettet fett er det sunne fettet.