Gong bao kylling

Gong bao kylling, eller kung pao som den også kan kalles, er en sterk kinesisk rett som har fått mange tilhengere de siste årene. I Oslo har dette i mange år vært signaturretten til restauranten Dinner, som er en av de mest kjente asiatiske restaurantene i Norge.

Hva er egentlig gong bao?

Den opprinnelige varianten av gong bao kommer fra Szechuan, den delen av Kina som er mest kjent for sterkt krydret mat. Der bruker man marinert kylling i terninger, gjerne med vin i marinaden. Maten prepareres selvfølgelig i wok, sammen med chili og Szechuan-pepper. Man bruker da alltid variantene av chili som dyrkes i Szechuan. Vårløk og peanøtter er også viktige ingredienser. Ofte starter man med helt ferske peanøtter som frityrstekes i woken.

En litt annen variant spises ofte i naboprovinsen Guizhou, langt sør i Kina. Her bruker man en chili paste, og litt større biter med kylling enn i Szechuan-varianten. Denne varianten gjør også god bruk av hvitløk, ingefær og løk.

Vestlige varianter

I Vesten lages gong bao ofte på en litt annen måte, selv om man også her bruker marinert kylling, chili og krydder. Den vestlige varianten vil ofte også benytte appelsiner, sukker, og maisstivelse, foruten andre grønnsaker enn det som er vanlig i Kina, som paprika og gulrot. I Europa og Amerika kan det også hende at kyllingen byttes ut med andre typer kjøtt, med reker, eller kanskje med tofu for en vegetarvariant. Selv om slike varianter ikke alltid er like autentiske, kan det være veldig godt.