Øst-europeisk mat har i mange år vært ukjent og undervurdert, men etter hvert som mange flere reiser på billige turer til Polen, Tsjekkia, Ungarn og andre land begynner flere av de mest populære rettene også å få et visst gjennomslag i Norge. Du kan lese om de forskjellige øst-europeiske kjøkken på Wikipedia, men her skal vi forsøke å gi deg en grunnleggende innføring i alt det gode regionen har å by på. Husk også å lese de andre artiklene våre om spesielle retter vi tror du vil sette stor pris på.
Maten fra øst
Nordmenn flest er glade i husmannskost, eller bondekost som det nok egentlig er riktigere å si. Det samme gjelder i Øst-Europa. Folk liker å spise tradisjonell mat som melboller, kål, suppe, poteter, pølse, kjøtt og fisk. Maten gjør deg god og mett; den inneholder som regel en del fett, men det er selvfølgelig også mulig å finne varianter som ikke er typisk sikringskost. For eksempel finner du mange gode salater, blant andre den klassiske bulgarske shopska-salaten.
Definert av historie og ressursgrunnlag
Historie, geografi, jordbruk og tradisjoner har formet matvanene til øst-europeerne. Fra gammelt av var det svært få i Øst-Europa som bodde i byer, og de som bodde der var ofte fremmede, som tyskere og jøder. Derfor har kostholdet til de folkegruppene som for det meste bodde på landet, i stor grad blitt preget av lokale forhold og ressurser.
I deler av Øst-Europa som er nær sjøen, og også der det er innsjøer og elver, finnes det mye fisk. Mange steder brukes også einerbusken, som gir ekstra smak til for eksempel skinke og pølse. Melkekyr er viktig, og rømme og kremost er en sentral del av kostholdet. Ved siden av rømme brukes ofte også crème fraîche, som er et naturlig tilbehør til for eksempel piroger eller borscht.