Er kinamat alltid sunt?

En tanke mange nordmenn har er at kinamat – eller for den saks skyld all asiatisk mat – vanligvis er sunt og næringsrikt. Det er imidlertid viktig å tenke over at noen typer kinamat faktisk inneholder ganske mange kalorier.

Hva bør du unngå?

Noen ganger er det selvfølgelig lov å unne seg noe ekstra godt med ekstra kalorier, men mange av oss følger med på hva vi spiser og prøver å begrense oss. Da er det lurt å vite hva som er sunt og ikke, og det er ikke alltid så lett å vite med asiatisk mat. I dag finnes det mange kinesiske restauranter, og du kan finne anmeldelser av dem i DN og andre aviser. Men det er sjelden du får informasjon om næringsinnholdet på denne typen restauranter.

Det du særlig bør være klar over er at nudler, som fremstår som veldig enkel og sunn mat, faktisk inneholder ganske mange kalorier. Årsaken er at slike nudler er stappfulle av karbohydrater, og det gjør faktisk at mange som er opptatt av et sunt lavkarbo-kosthold unngår nudler for enhver pris. Det er ikke uten grunn.

En liten pakke nudler som du kjøper på butikken utgjør faktisk 350 kalorier, og spiser du to av dem – slik mange gjør – blir det 700 kalorier. Det er da uten å legge til andre ingredienser eller drikke til maten, som ofte gjør at du kommer over 1 000 kalorier. Dersom nudlene er laget på en restaurant, kan mengden olje som blir brukt gjøre at det blir enda flere kalorier. At olje blir brukt, hjelper selvfølgelig på smaken, men gir samtidig mye fett som gir deg ekstra kalorier du kanskje kunne vært foruten.

Hva er da så sunt med kinamat?

Likevel er det riktig å si at for de fleste er kinamat et godt og sunt valg i mange tilfeller. Det er fordi den kinesiske maten inneholder masse ferske grønnsaker som gir lite kalorier sammenlignet med alle de gode vitaminene og mineralene du får med deg. De bruker også magert kjøtt, som kylling, og sjømat som for eksempel reker. Dette gir deg protein og gjør at du føler deg mett, uten at det blir så mange kalorier av det. Følg imidlertid nøye med på hvordan maten blir tilberedt, for mye olje og salt er rett og slett ikke veldig sunt. Vær særlig obs på frityrstekt mat, som blir fetende nærmest uansett hva man steker på den måten.

For å være på den sikre siden, er det beste å lære seg å bruke en wok selv. Da kan man regulere oljebruken, redusere saltingen, unngå frityrsteking, og satse på masse grønnsaker og magre proteinkilder. På det viset kan smakfull kinamat hjelpe deg til å ha et sunt kosthold.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *