Hva er sunn mat og hvorfor er det viktig?

Vi har kroppen vår gjennom hele livet, fra vi blir født til vi blir gamle. Mat og ernæring er kroppens byggesteiner, på samme måte som en bil må ha bensin eller diesel. Med et sunt og variert kosthold, er man godt forberedt på å takle de utfordringene livet og hverdagen steller i stand. Hvis man derimot spiser usunt, og ikke tar tilstrekkelig vare på kroppen sin, vil man heller skape problemer for seg selv, i hvert fall etter hvert som man blir eldre. I denne artikkelen ser vi nærmere på hva som er sunn mat, og hvorfor det er viktig å spise sunt.

Næringsstoffer

Gjennom kosten skal vi forsøke å få i oss de nødvendige næringsstoffene kroppen trenger for å fungere optimalt, de såkalte byggesteinene. Næringsstoffene vi snakker om er blant annet

proteiner, karbohydrater, fett, vitaminer og mineraler.

  • Proteiner: Proteiner er med på å bygge opp musklene våre, og er svært viktig for å kunne bli større og sterkere. Proteiner finner vi blant annet i fisk, kjøtt og egg.
  • Karbohydrater: Karbohydrater gir oss energi, og finnes blant annet i brød, pasta, ris og poteter.
  • Fett: Mange tror at vi ikke skal få i oss fett. Det er ikke riktig. Kroppen er avhengig av fett, men det er best å få i seg riktig type, nemlig sunt fett.
  • Vitaminer og mineraler: Vitaminer og mineraler er næringsstoffer som kroppen trenger for å fungere optimalt, og finnes blant annet i frukt og grønnsaker.

Hvorfor er sunn mat viktig?

Sunn mat er viktig for at kroppen skal fungere fysisk sett, men også for at hjerne skal fungere. Det er bevist at et sunt og variert kosthold med tilstrekkelige næringsstoffer, sammen med trening, gjør at man konsentrerer seg bedre og fungerer bedre. Dette gjelder både i skole- og jobbsammenheng, og på fritiden.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *